Veelgestelde vragen

Waar kan ik een legenda downloaden?
De legenda die het kadaster heeft gemaakt is groter dan A4. Dit maakt uitprinten helaas lastig. Ik heb een poging gedaan een beter printbare legenda te maken. Deze kan je hier downloaden. Als iemand een betere versie kan maken dan hoor ik dat graag en dan zal ik die hier plaatsen.

Kan je ook kaarten toevoegen van bijvoorbeeld België of Duitsland?
Helaas bieden de meeste landen hun kaarten niet aan in open formaten zoals het Nederlands Kadaster dat doet. De kaartmaterialen die beschikbaar zijn uit bijvoorbeeld België kan ik daarom niet aanbieden op ScoutingTools.nl. Mocht je een land vinden waarvan de kaarten wel gratis beschikbaar zijn en herdistribueerd mogen worden, dan voeg ik deze graag toe.

Favorieten en geschiedenis van kaartdownloads
Als je inlogt op ScoutingTools.nl kan je je geschiedenis van kaartdownloads bijhouden. Het is daarbij ook mogelijk om een kaartdownload op te slaan in je favorieten (en een naam te geven)om deze later nog een keer te downloaden.

Kan je ook grotere papierformaten toevoegen aan ScoutingTools.nl?
Op dit moment bieden we A3 tot A7 aan. Grotere formaten eisen meer servercapaciteit (en dus kosten). Daarom zijn deze niet beschikbaar.

Mogen we de kaartentool ook op onze website plaatsen?
Er zit veel ontwikkeltijd in ScoutingTools.nl en ik vind het heel leuk dat zoveel mensen enthousiast zijn over ScoutingTools.nl! Het is echter niet mogelijk om deze tools aan te bieden op de website van je groep. Natuurlijk kan je wel een link zetten van jullie website naar onze website! Het is daarbij zelfs mogelijk om direct te linken naar de kaart rondom jullie eigen blokhut. Hoe dit moet, staat uitgelegd onderaan de kaartentool-pagina.

Hoeveel opslag en data verbruikt ScoutingTools.nl?
Er is momenteel via ScoutingTools.nl 80GB aan kaartmateriaal beschikbaar. Dit levert de volgende statistieken op:
Maart 2019: 3726 kaartdownloads, 186,73 GB dataverkeer
April 2019: 3508 kaartdownloads, 130,97 GB dataverkeer
Mei 2019: 3949 kaartdownloads, 137,98 GB dataverkeer
Juni 2019: 3449 kaartdownloads, 124,00 GB dataverkeer

Kan je feature X toevoegen aan ScoutingTools.nl?
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe features om toe te voegen aan Scoutingtools.nl. Mocht je nieuwe features bedenken, stuur me via het contactformulier een mailtje. Als ik denk dat meer mensen hier iets aan hebben dan voeg ik de feature misschien wel toe. Zo staat nog op mijn lijstje:

  • kaartbewerkingen (zoals wittevlek-, spiegel-, en hoofdpijnkaarten)
  • de mogelijkheid om kaarten te downloaden als JPEG
  • een schaalbalkje weergeven op de kaart

Hoe werkt het?
Op de hikes pagina kan je hikes aanmaken. Bij zo een hike kan je vervolgens posten en groepjes toevoegen. Als dat geconfigureerd is kan je een PDF downloaden met daarop QR-codes. Er zijn 2 soorten QR-codes, voor elke post is er een QR-code en voor elk groepje is er een QR-code. Met behulp van deze QR-codes kan je posten 'claimen' en groepjes 'inchecken'.

Hoe 'claim' ik een post?
Door de QR-code van een post te scannen en vervolgens in te loggen claim je een post. Vanaf het moment dat je dat doet wordt jij de beheerder van die post. Als iemand anders vervolgens de post 'claimt' door de QR-code te scannen en in te loggen, dan wordt diegene de beheerder van de post in plaats van jij. Er is dus maar 1 beheerder per post.

Hoe maak ik een 'check-in'?
Als de beheerder van een post een QR-code scant van een groepje, dan registreerd die beheerder een 'checkin'. Afhankelijk van het type post kan je enkele waardes registreren bij zo een checkin. Zo wordt de checkin-tijd geregistreerd, kan je registreren of het groepje de kaart correct heeft ingetekend tot nu toe, eventuele opmerkingen kan je toevoegen, als de post zo is ingesteld kan je een checkout-tijd instellen, als het staat ingesteld kan je een spel-score registreren (hoeft niet direct, kan ook later als het groepje eerst even pauze wil).

Hoe maak ik een 'check-out'?
Als de post is ingesteld op de in- en uitchecken modus dan registreerd het volgen van een QR-code in eerste instantie een 'check-in'. Scan je dezelfde code echter nog een keer, dan wordt er een 'check-out' geregistreerd. Daarnaast kan je op het post checkins overzicht ook checkins bewerken en een checkout-tijd instellen. De gedachten achter de check-out is echter dat een groepje bij aankomst en bij vertrek van de post zich melden zodat de post-leiding weet wat er gebeurt.

Wat is een 'mobiele post'?
Een mobiele post kan meerdere doelen hebben maar het belangrijkste verschil met een 'vaste post' is dat deze mobiele post geen vaste locatie heeft. Bij een normale post wordt een locatie ingesteld. Bij een mobiele post wordt de locatie van de check-in opgeslagen, zodat de centrale organisatie kan zien waar de check-in plaatsvond. Dit kan gebruikt worden als je bijvoorbeeld mensen hebt rondrijden/fietsen/lopen die jeugdleden kunnen helpen als ze verdwaald zijn. Je kan mobiele posten ook gebruiken in een vorm van Hike&Seek. Seekers worden dan geregistreerd als 'mobiele post' en als ze een groepjes vinden moeten ze deze registreren doormiddel van een 'check-in'.

Wat zijn GPX-bestanden?
GPX-bestanden zijn kleine bestandjes waarin je gps-informatie kan opslaan. Zo is het mogelijk om een route op te slaan om deze later te bekijken. Op ScoutingTools.nl kan je met behulp van GPX-bestanden ingetekende kaarten (tracks) maken voor de leiding en posten/punten weergeven op kaarten (waypoints).

Hoe kom ik aan zo een GPX-bestand?
Met behulp van een applicatie op de telefoon, of via je gps-apparaat is het mogelijk om een track op te nemen. Deze kan je vervolgens exporteren naar een GPX-bestand, dat je dan weer op ScoutingTools.nl kunt uploaden. Ook zijn er diverse programma's en websites om zelf tracks mee te tekenen. Onder andere via GPSies.com is dit mogelijk.

Kan je meerdere tracks op één kaart maken?
Ja! Een gps-bestand kan meerdere tracks bevatten. Deze worden allemaal weergegeven op de kaart.

Kan ik de kleur van de ingetekende kaart zelf kiezen?
Ja! Het is mogelijk om de kleur van een ingetekende route zelf te kiezen. Zodra je een GPX-bestand hebt toegevoegd op Scoutingtools.nl en je kiest voor bewerken van die track, kan je per track zelf de kleur aangeven.

Ik zie de track niet op de kaart.
Weet je zeker dat je GPX-bestand tracks bevat? Een gps-bestand kan namelijk ook routes bevatten. Deze kunnen echter niet weergegeven worden op ScoutingTools.nl. Je moet je route dus eerst omzetten in een track.

Hoe werken de ledenlijsten van ScoutingTools?
Je kan op ScoutingTools een ledenlijst aanmaken en vervolgens via een CSV import leden in die ledenlijst toevoegen. Het is mogelijk om dit via een export van ScoutsOnline te doen maar dan moet je wel een aantal kolommen uit de CSV weghalen voordat je hem upload. De enige kolommen die mogen bestaan zijn: Lidnummer, Lid achternaam, Lid tussenvoegsel, Lid voornaam, E-mailadres, Kaderlid. E-mailadres en Kaderlid mogen een lege kolommen zijn. Leden die niet in de CSV staan worden verwijderd uit de ledenlijst. Inclusief de checks die aan deze leden gekoppeld zijn. Na het uploaden van de CSV kan je de ledenlijst openklikken op ScoutingTools.nl. Op de pagina die dan opent vind je rechtsboven een knop 'checklist toevoegen'. Met deze knop kan je afvinklijsten aanmaken voor de ledenlijst die je zojuist hebt toegevoegd.

Wat betekenen de icoontjes die je kan zetten op een checklist?
Hoe je de checklist gebruikt is aan je eigen groep. Je kan zelf afspreken welke icoontjes je gebruikt en wat ze betekenen. Dit is hoe mijn groep ze gebruikt:

  • : Nog niet ingevuld
  • : Aangemeld
  • : Aanwezig
  • : Afgemeld
  • : Niet aanwezig en niets van gehoord

Waarom moet ik kolommen verwijderen uit de ScoutsOnline export bij het uploaden?
ScoutingTools.nl wil zo min mogelijk data hebben van mensen die zelf geen gebruik maken van ScoutingTools.nl. Daarom beperken we de upload van de ledenlijsten uit ScoutsOnline tot de hoognodige kolommen.

Waarvoor wordt de data gebruikt die geupload wordt?
- Lidnummer wordt gebruikt om mee te matchen. Als er een nieuwe ledenlijst geupload wordt dan kijken we eerst in de database of dit lid al bekend is. Dit gebeurt aan de hand van het lidnummer. Bovendien wordt deze gebruikt om een link te maken naar de basisgegevens van het lid in ScoutsOnline.
- Lid achternaam, tussenvoegsel, voornaam worden gebruikt in de weergave van de ledenlijsten.
- Lid emailadres wordt nu nog niet gebruikt. Het idee bij deze kolom is om later leden zelf aan te laten geven dat ze wel of niet aanwezig zijn.

Hoe verwijder ik een lid uit de ledenlijsten
Als je een nieuwe ledenlijst uploadt dan worden leden die niet in deze lijst aanwezig zijn verwijderd uit de ledenlijst. Als het lid nog nooit zelf op ScoutingTools.nl heeft ingelogd en niet gekoppeld staat aan andere ledenlijsten dan worden zijn/haar gegevens volledig uit de ScoutingTools.nl database verwijderd.

Hoe wijzig ik de naam/emailadres van een lid?
Je kan een nieuwe ledenlijst uploaden met de correcte gegevens.

Hoe verwijder ik een kolom (datum) uit de ledenlijst?
Als je naar ledenlijsten gaat in het menu zie je een overzicht met alle ledenlijsten waar je toegang toe hebt. Klik op om de ledenlijst aan te passen (nieuwe export uit SOL uploaden) of datums weggooien uit de ledenlijst. Alle gekoppelde checks worden ook definitief verwijderd.

Mijn groep heeft een ledenlijst met mij gedeeld maar ik zie hem niet in ScoutingTools.nl
Om gedeelde ledenlijsten te zien moet je je functiegegevens uit ScoutsOnline delen met ScoutingTools. Dit doe je door in te loggen op ScoutingTools.nl, vervolgens klik je in het menu op je naam. Dan krijg je een menu-optie 'instellingen'. Als je deze pagina opent zie je een grote groene knop 'Haal functiegegevens op uit ScoutsOnline'. Klik hierop. Je wordt nu naar ScoutsOnline gestuurd en moet inloggen op ScoutsOnline om ScoutingTools toestemming te geven.

Bij het maken van groepjes zie ik de optie om kaderleden niet in te delen. Maar deze optie geeft geen ander resultaat.
Om gebruik te kunnen maken van het kaderleden filter bij het maken van groepjes moet je eerst aangeven wie kaderlid zijn. Dit doe je door in de CSV een kolom toe te voegen met als titel: Kaderlid
In deze kolom zet je bij de kaderleden een 1. Op die manier weet het systeem dat dit lid een kaderlid is voor deze ledenlijst.

Waarom lees je de kaderlid functie niet uit SOL uit?
Kaderleden kunnen bij de ene ledenlijst wel als kaderlid staan en bij andere ledenlijsten niet. Bijvoorbeeld bij de RoverScouts zijn ze geen kaderlid maar bij de bevers wel.

Hoe kan ik data delen binnen ScoutingTools.nl?
Iedereen met een ScoutsOnline account kan inloggen op ScoutingTools.nl. Na het inloggen kan je rechtsbovenin op je eigen naam klikken en dan op instellingen. Bij deze instellingen zie je een lijst met functies die ScoutingTools.nl uit ScoutsOnline heeft kunnen ophalen. Als je nog geen toestemming hebt gegeven of je hebt je toestemming in ScoutsOnline weer ingetrokken dan zie je hier een knop om toestemming te geven. Je wordt dan naar ScoutsOnline doorverwezen.

Kunnen oud-leden/-leiding bij de gegevens die eerder met hen gedeeld waren?
Nee, iedere keer als je inlogt op ScoutingTools.nl worden al je functies uit ScoutsOnline opgehaald. Als een functie binnen ScoutsOnline beeindigd is, dan wordt deze ook uit ScoutingTools.nl verwijderd. Op deze manier weet je zeker dat alleen de juiste personen bij de data in ScoutingTools.nl kunnen.

Wie kan data delen?
Alleen de 'eigenaar' van de data kan deze delen. Bovendien kan hij/zij deze data alleen delen met speleenheden of organisaties waar hij/zij lid van is.

De 'eigenaar' van een kaart/ledenlijst/GPX-route is gestopt. Kunnen we de data overdragen aan een andere leiding?
Hier is momenteel niet in voorzien binnen ScoutingTools.nl. Neem even contact op, dan kijken we wat we kunnen doen.

Wat gebeurt er met mijn gedoneerde geld?
Er zitten kosten aan het online houden van de tools. Zo moet er hosting worden ingekocht, de domeinnaam kost geld, en de tools, waarmee de website gemaakt wordt, kosten soms geld. Jouw donatie helpt mij om de huidige tools in de lucht te houden en om door te ontwikkelen aan de website.

Waar kan ik doneren?
Je kan me helpen door te doneren via tikkie. Je kan een tikkie code opvragen door contact op te nemen via het contactformulier. Het volledige bedrag dat je doneert komt bij de ontwikkelaar terecht. Via deze tikkie kan je zelf kiezen welk bedrag je doneert en je kan een boodschap aan ons achterlaten. Alle kleine beetjes helpen en we zijn met alles blij!

Wie ontwikkelt en beheert ScoutingTools.nl?
ScoutingTools.nl wordt ontwikkeld door Twan van de Moosdijk, een vrijwilliger die graag andere scouts helpt op de manieren die voor hem mogelijk zijn.

Wat is je connectie met Scouting Nederland?
De ontwikkeling van de tools op deze website is begonnen in 2014 onder de naam van Scouting Were-Di Veldhoven. Sinds februari 2016 is Twan ook werkzaam bij Scouting Nederland, maar de ontwikkeling en het onderhoud aan ScoutingTools.nl is geheel zelfstandig en staat los van zijn werkzaamheden bij Scouting Nederland. Wel wordt erkend dat ScoutingTools.nl toegevoegde waarde biedt voor scouts om het Scoutingspel te kunnen spelen. Vandaar dat ScoutingTools.nl ook toestemming heeft om de login-mogelijkheden van ScoutsOnline te gebruiken voor het identificeren van leden van Scouting Nederland.

Ik zie dat er voor scouts extra mogelijkheden zijn.
Leden van Scouting Nederland hebben inderdaad extra mogelijkheden zoals een geschiedenis bijhouden, favorieten opslaan en GPX-bestanden afdrukken op kaart. ScoutingTools.nl is primair bedoeld om scoutsleiding extra tools te bieden die het makkelijker maken om hun taak als leiding uit te voeren. Deze mogelijkheden bestaan momenteel nog niet voor niet-scouts. Mocht je hier toch interesse in hebben, neem dan contact op via het contactformulier.