Kan je ook kaarten toevoegen van bijvoorbeeld België of Duitsland?
Helaas bieden de meeste landen hun kaarten niet aan in open formaten zoals het Nederlands Kadaster dat doet. De kaartmaterialen die beschikbaar zijn uit bijvoorbeeld België kan ik daarom niet aanbieden op ScoutingTools.nl. Mocht je een land vinden waarvan de kaarten wel gratis beschikbaar zijn en herdistribueerd mogen worden, dan voeg ik deze graag toe.

Favorieten en geschiedenis van kaartdownloads
Als je inlogt op ScoutingTools.nl kan je je geschiedenis van kaartdownloads bijhouden. Het is daarbij ook mogelijk om een kaartdownload op te slaan in je favorieten (en een naam te geven)om deze later nog een keer te downloaden.

Kan je ook grotere papierformaten toevoegen aan ScoutingTools.nl?
Op dit moment bieden we A3 tot A7 aan. Grotere formaten eisen meer servercapaciteit (en dus kosten). Via Willems Adventure is het wel mogelijk om grotere kaarten te bestellen (op papier). Door hier te bestellen help je ScoutingTools.nl financieel.

Mogen we de kaartentool ook op onze website plaatsen?
Er zit veel ontwikkeltijd in ScoutingTools.nl en ik vind het heel leuk dat zoveel mensen enthousiast zijn over ScoutingTools.nl! Het is echter niet mogelijk om deze tools aan te bieden op de website van je groep. Natuurlijk kan je wel een link zetten van jullie website naar onze website! Het is daarbij zelfs mogelijk om direct te linken naar de kaart rondom jullie eigen blokhut. Hoe dit moet, staat uitgelegd onderaan de kaartentool-pagina.

Hoeveel opslag en data verbruikt ScoutingTools.nl?
Er is momenteel via ScoutingTools.nl 80GB aan kaartmateriaal beschikbaar. Dit levert de volgende statistieken op:
Maart 2019: 3726 kaartdownloads, 186,73 GB dataverkeer
April 2019: 3508 kaartdownloads, 130,97 GB dataverkeer
Mei 2019: 3949 kaartdownloads, 137,98 GB dataverkeer
Juni 2019: 3449 kaartdownloads, 124,00 GB dataverkeer

Kan je feature X toevoegen aan ScoutingTools.nl?
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe features om toe te voegen aan Scoutingtools.nl. Mocht je nieuwe features bedenken, stuur me via het contactformulier een mailtje. Als ik denk dat meer mensen hier iets aan hebben dan voeg ik de feature misschien wel toe. Zo staat nog op mijn lijstje:

• kaartbewerkingen (zoals wittevlek-, spiegel-, en hoofdpijnkaarten)
  • de mogelijkheid om kaarten te downloaden als JPEG
  • een schaalbalkje weergeven op de kaart

Wat zijn GPX-bestanden?
GPX-bestanden zijn kleine bestandjes waarin je gps-informatie kan opslaan. Zo is het mogelijk om een route op te slaan om deze later te bekijken. Op ScoutingTools.nl kan je met behulp van GPX-bestanden ingetekende kaarten (tracks) maken voor de leiding en posten/punten weergeven op kaarten (waypoints).

Hoe kom ik aan zo een GPX-bestand?
Met behulp van een applicatie op de telefoon, of via je gps-apparaat is het mogelijk om een track op te nemen. Deze kan je vervolgens exporteren naar een GPX-bestand, dat je dan weer op ScoutingTools.nl kunt uploaden. Ook zijn er diverse programma's en websites om zelf tracks mee te tekenen. Onder andere via GPSies.com is dit mogelijk.

Kan je meerdere tracks op één kaart maken?
Ja! Een gps-bestand kan meerdere tracks bevatten. Deze worden allemaal weergegeven op de kaart.

Kan ik de kleur van de ingetekende kaart zelf kiezen?
Ja! Het is mogelijk om de kleur van een ingetekende route zelf te kiezen. Zodra je een GPX-bestand hebt toegevoegd op Scoutingtools.nl en je kiest voor bewerken van die track, kan je per track zelf de kleur aangeven.

Ik zie de track niet op de kaart.
Weet je zeker dat je GPX-bestand tracks bevat? Een gps-bestand kan namelijk ook routes bevatten. Deze kunnen echter niet weergegeven worden op ScoutingTools.nl. Je moet je route dus eerst omzetten in een track.

Wat gebeurt er met mijn gedoneerde geld?
Er zitten kosten aan het online houden van de tools. Zo moet er hosting worden ingekocht, de domeinnaam kost geld, en de tools, waarmee de website gemaakt wordt, kosten soms geld. Jouw donatie helpt mij om de huidige tools in de lucht te houden en om door te ontwikkelen aan de website.

Waar kan ik doneren?
Je kan me helpen door te doneren via Bunq. Je hoeft zelf geen Bunq te hebben om te doneren. Betalingen lopen via iDeal. Het volledige bedrag dat je doneert komt bij de ontwikkelaar terecht. Via deze pagina kan je zelf kiezen welk bedrag je doneert en je kan een boodschap aan ons achterlaten. Alle kleine beetjes helpen en we zijn met alles blij!

Wie ontwikkelt en beheert ScoutingTools.nl?
ScoutingTools.nl wordt ontwikkeld door Twan van de Moosdijk, een vrijwilliger die graag andere scouts helpt op de manieren die voor hem mogelijk zijn.

Wat is je connectie met Scouting Nederland?
De ontwikkeling van de tools op deze website is begonnen in 2014 onder de naam van Scouting Were-Di Veldhoven. Sinds februari 2016 is Twan ook werkzaam bij Scouting Nederland, maar de ontwikkeling en het onderhoud aan ScoutingTools.nl is geheel zelfstandig en staat los van zijn werkzaamheden bij Scouting Nederland. Wel wordt erkend dat ScoutingTools.nl toegevoegde waarde biedt voor scouts om het Scoutingspel te kunnen spelen. Vandaar dat ScoutingTools.nl ook toestemming heeft om de login-mogelijkheden van ScoutsOnline te gebruiken voor het identificeren van leden van Scouting Nederland.

Ik zie dat er voor scouts extra mogelijkheden zijn.
Leden van Scouting Nederland hebben inderdaad extra mogelijkheden zoals een geschiedenis bijhouden, favorieten opslaan en GPX-bestanden afdrukken op kaart. ScoutingTools.nl is primair bedoeld om scoutsleiding extra tools te bieden die het makkelijker maken om hun taak als leiding uit te voeren. Deze mogelijkheden bestaan momenteel nog niet voor niet-scouts. Mocht je hier toch interesse in hebben, neem dan contact op via het contactformulier.